Actueel

Bustour Verstedelijkingsstrategie voor raads- en commissieleden

  • Actueel
  • Bustour Verstedelijkingsstrategie voor raads- en commissieleden
Datum: 16 mei 2023

Op vrijdag 12 mei maakten de raads- en commissieleden van de Groene Metropoolregio een bustour door onze regio. Daarbij stond de doorontwikkeling van de Verstedelijkingsstrategie en het groen-blauw raamwerk centraal. De praktijk liet zien dat “groei in de regio kán als je het groen-blauw netwerk benut en versterkt”. De deelnemers brachten een bezoek aan Park Lingezegen, de innovatieve woningbouwlocatie NDW21 en natuurgebied Driegaarden.

Park Lingezegen

Als reactie op de verstedelijking van de regio Arnhem-Nijmegen is Park Lingezegen ontstaan, “Groene buffers ontstaan uit en behoren bij woningbouw!” gaf één van de deelnemers al aan. Directeur van Park Lingezegen, Sven van Rijswijk, sprak over de activiteiten en mogelijkheden in het park. Daarbij ging hij in op thema’s zoals de voedselbossen, natuur-inclusieve landbouw en klimaatadaptatie. Ook vertelde hij over de realisatie van het Veluwewaalpad, landbouwtransitie inclusief het circulaire landbouwproject ‘Herenboeren’

Innovatieve woningbouwlocatie NDW21

Na het bezoek aan Park Lingezegen, reed de bus door naar de NDW21 in Nijmegen. Dat er druk op de woningmarkt ligt, blijkt wel uit het aantal inschrijvingen voor deze nieuwe stadsbuurt. Voor de eerste 70 huurwoningen, schreven ruim 3300 mensen zich in. In deze buurt worden op dit moment zo’n 500 tijdelijke woningen gebouwd. De circulair en conceptueel ontworpen woningen staan er maximaal 20 jaar.  Daarmee is dit project een mooi voorbeeld voor de raads- en commissieleden hoe de crisis- en herstelwet gebruikt kan worden. En dat is hard nodig!

Natuurgebieden Driegaarden

Er komen ongeveer 2,2 miljoen bezoekers per jaar naar de Posbank. Hoe verleid je al die mensen om óók bij andere parels in de regio te recreëren? Bijvoorbeeld in het natuurgebied Driegaarden, voormalig vuilstortplaats, waar natuur is ontwikkeld met uitzicht over het gebied. Vanaf 2018 nam Natuurmomenten alles wat op de toplaag groeit en bloeit over en kwamen ook de kleiputten in beheer. Samen met bewoners uit Westervoort heeft Natuurmonumenten een plan voorbereid om het natuurgebied te ontwikkelen en in te richten. Zo krijgt de natuur kans om tot bloei te komen terwijl bezoekers ervan kunnen genieten. Duidelijk werd dat de groen-blauwe ontwikkeling voor de huidige, maar ook de nieuwe inwoners van het gebied Duiven en Westervoort ontzettend belangrijk is.


Gerelateerd nieuws