Zestien bestuurders van de regio Arnhem-Nijmegen, vijftien gemeenten en de provincie Gelderland ondertekenden in december 2020 de ambitieverklaring ‘Circulair opdrachtgeverschap in de Grond-, Weg, en Waterbouw, de GWW-sector’. Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen pakt dit GWW-plan op.
Inhoud GWW-aanpak
De GWW-aanpak, beschreven in het Uitvoeringsprogramma, bestaat uit het ontwikkelen van een monitoringssystematiek, nulmeting, kennisplatform, regionaal trainingsprogramma, proeftuinen, vijf projecten waarin de opgedane kennis wordt, toegepast, diverse kennisevents en een gezamenlijk aanpak voor circulair inkopen in de GWW-sector.
Ons doel
Ons doel is helder en duidelijk: zoveel mogelijk GWW-projecten circulair ontwerpen, aanbesteden en realiseren.
Kader circulaire GWW
Een circulaire economie is een economisch systeem dat de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en het behoud van natuurlijke hulpbronnen als uitgangspunt neemt en waardecreatie in iedere schakel van het systeem nastreeft. (BRON: Green Deals.nl)
Circulariteit:
- Het reduceren van het gebruik van primaire grondstoffen;
- Het stimuleren van hergebruik van producten en grondstoffen;
- De ontwikkeling van innovatieve materialen
De GWW is grootverbruiker van producten met een flinke milieu-impact zoals asfalt, staal, kunststoffen en beton(cement). Daar willen we natuurlijk verandering in brengen. Dat gaat niet vanzelf en opdrachtgevers kunnen dat niet alleen. Daarom is samenwerken, kennisdelen en leren van elkaar nodig.
Kennistafels
De projectgroep is gestart met het vormen van Kennistafels:
- Kennistafel Inkoopproces
- Kennistafel Grondstoffenbank
- Kennistafel Proeftuinen en Innovaties
- Kennistafel Meten en Monitoren
- Kennistafel Kennis delen
In deze kennistafels werken ambtenaren uit de deelnemende gemeenten samen met marktpartijen uit de regio om de onderwerpen en acties uit het Uitvoeringsprogramma vorm te geven. Dit doen zij door onder andere het voorbereiden van trainingen en ontwikkelen van tools die ons kunnen helpen in de transitie naar een circulaire economie en meer in het bijzonder een circulaire GWW. Deze trainingen en tools zijn vervolgens vertaald naar een Menukaart.
Menukaart
Met de Menukaart gaat de Groene Metropoolregio de deelnemende gemeenten ondersteunen om op te schalen en te versnellen in de transitie naar een circulaire GWW. De menukaart bevat activiteiten die de gemeentelijke organisaties kunnen helpen in de transitie. De ‘gerechten’ kunnen in willekeurige volgorde gebruikt worden. Dit is afhankelijk van de behoefte van de deelnemende gemeente en het project waarmee gestart kan worden.
Regionale programma’s
- Uitvoeringsprogramma Circulair Opdrachtgeverschap en Circulair Inkopen in de GWW
Het Uitvoeringsprogramma behandeld 9 doelen, via 4 transitielijnen. Het Uitvoeringsprogramma is in 2020 vastgesteld.
Agenda
- Kennisbijeenkomst 1 – 2023 / Circulair asfalt / woensdag 12 april
Kennisbijeenkomst over circulair asfalt, met bezoek aan de asfaltcentrale in Huissen - Kennisbijeenkomst 2 – 2023 / Ambitieweb / woensdag 14 juni
Werken met het Ambitieweb. Wat is het en wat biedt het. Locatie nader te bepalen. - Kennisbijeenkomst 3 – 2023 / Innovaties Biobased en Beton / woensdag 20 sept
Bezoek aan de biobased proeftuin Valewaard langs A348 Rheden. - Kennisbijeenkomst 4 – 2023 / LCA en MKI / woensdag 1 nov
Life Cycle Analysis en Milieu Kosten Indicator. Wat betekenen ze en waarom zijn ze belangrijk. Locatie nader te bepalen. - Jaarevent Circulaire Grond-, Weg- en Waterbouw / Q4 - 2023
Jaarlijkse marktdag van het project Circulair opdrachtgeverschap en circulair inkopen in de GWW, met bestuurders, ambtenaren, marktpartijen en studenten. Locatie en datum nader te bepalen.
Wilt u deelnemen aan een kennisbijeenkomst, meld u aan door een mail te sturen naar: Karin.van.der.meer@groenemetropoolregio.nl of paul.de.vries@groenemetropoolregio.nl
Landelijke programma’s en richtlijnen
- Nederland circulair in 2050
In het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 schetst het kabinet hoe onze economie kan veranderen naar een duurzame, volledig circulaire economie in 2050.
- ICER 2023 (Integrale Circulaire Economie Rapportage)
Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER 2023) schetst de voortgang van de transitie naar een circulaire economie in Nederland. Het PBL schrijft dit rapport op verzoek van het kabinet eens in de twee jaar.
- Nationaal Programma Circulaire Economie 2023 – 2030
Het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) bevat maatregelen om de komende jaren zuiniger om te gaan met grondstoffen.