• Actueel
  • The EU Office of the Northern Netherlands bezoekt regio
Datum: 06 oktober 2021

Actueel

The EU Office of the Northern Netherlands bezoekt regio

Bestuurders en ambtenaren uit Groningen, Leeuwarden, Assen en Emmen namen onlangs een kijkje in onze Groene Metropoolregio. Het bezoek was een initiatief van The EU Office of the Northern Netherlands samen met ons team Public Affairs. Naast nieuwe contacten leverde het bezoek aanknopingspunten op voor samenwerking op thema’s als energie, klimaatadaptatie en stedelijke herinrichting. Zowel op landelijk als op Europees niveau.

Samen innovatief met energie 

Harriët Tiemens heette de bezoekers op vrijdag 24 september, samen met wethouder Jan van Dellenwelkom, welkom op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Dit is de thuishaven van innovatielab Connectr. Directeur Jeroen Herremans vertelde over hoe Connectr bijdraagt aan energie innovatie in de regio en benadrukte daarbij ook het belang van samenwerking over gemeente- en landsgrenzen heen. Een gedachte die door de delegatie vervolgens werd onderstreept door het gezamenlijk hijsen van de Global Goals vlag in het kader van de Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag.   

Europese vooruitblik 

Aansluitend werd in Nijmegen met burgemeester Hubert Bruls en opgavemanager Michiel Hustinx gesproken over de nalatenschap van Nijmegen European Green Capital 2018 en het effect daarvan op de stad en haar inwoners. Daarbij werd ook gesproken over de toekomstige Europese inzet van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, onder andere op circulaire economie en duurzame mobiliteit. 

Duurzame en creatieve stedelijke herontwikkeling 

Energie was ook in figuurlijke zin aanwezig op de laatste dag in Nijmegen waar de delegatie werd verwelkomd door wethouder Noël Vergunst en Helga Witjes, lid van het dagelijks bestuur. Tijdens een rondleiding over het Honig- en NYMA-terrein vertelden projectontwikkelaar Marie Louise Verschure en kwartiermaker Maarten de Wolff over de ambitieuze en creatieve plannen om van deze voormalige industriegebieden bruisende plekken voor werken en recreatie te maken. En daarbij ook de natuur een prominente plek te geven.