Actueel

“Deze regio barst van de verhaallijnen”

  • Actueel
  • “Deze regio barst van de verhaallijnen”
Datum: 23 november 2022

“De waterkraan van Nederland, de Romeinen en de Tweede Wereldoorlog. De Metropoolregio Arnhem Nijmegen barst van de verhaallijnen en dat biedt volop kansen voor duurzaam toerisme.” Aan het woord is Arthur Boone, wethouder Economie, Financiën en Sport in Zevenaar en een van de opdrachtgevers bij de opgave Ontspannen regio in de Groene Metropoolregio.

“Het zijn verhalen die echt verteld moeten worden. De overblijfselen van de Romeinen die zich hier 2000 jaar geleden vanwege onze waterwegen al vestigden. Het gebied De Liemers lag destijds aan de grens van het Romeinse rijk. Niet zo gek, want geografisch is dit gebied uniek. Tegenwoordig wordt het ook wel de waterkraan van Nederland genoemd. De Rijn die bij Spijk ons land binnen komt, wordt bij Pannerden gesplitst in de Nederrijn en de Waal en bij Westervoort vertakt de Nederrijn zich opnieuw en ontstaat de IJssel. Ook in WOII speelde deze rivier een beslissende rol. Deze bijzondere historie is voor toeristen uitermate aantrekkelijk.”

Een schat aan verhalen

Boone vertelt dat de focus op verhaallijnen het resultaat is van onderzoek dat in opdracht van de Groene Metropoolregio is uitgevoerd. “Dit onderzoek heeft ons geleerd dat deze regio zich niet moet focussen op belevingsgebieden, zoals de Veluwe bijvoorbeeld wel doet. Wij zijn niet één specifiek kenmerk, maar we hebben een schat aan verhalen. Het is nu aan de achttien gemeenten uit de regio om daar focus in aan te brengen.”

Verbinden

Beleidsmedewerkers bij de verschillende gemeenten gaan kijken hoe ze al deze verhaallijnen met elkaar kunnen verbinden en aanvullen. “Dankzij de Metropoolregio kunnen de gemeenten nu zelf keuzes maken en ervoor zorgen dat er grens overstijgende initiatieven worden gerealiseerd. Wandel- en fietsroutes gaan immers vaak over het grondgebied van meerdere gemeenten. In het programma Ontspannen Regio trekken gemeenten samen op en werken we samen aan een herkenbaar profiel. Dat kun je als individuele gemeente niet doen en zo’n aanpak is voor de hele provincie vaak ook weer te grootschalig. Binnen de Groene Metropoolregio is daar gelukkig wel ruimte voor. De gemeenten werken in dit kader ook intensief samen met partners als Visit Arnhem-Nijmegen en Natuurmonumenten.“

Fietsroutes

“Het uiteindelijk doel van deze aanpak is om de regio aantrekkelijker te maken voor haar inwoners en te zorgen voor een constante stroom van toeristen die we verspreid in de regio kunnen ontvangen. Dat is goed voor de economische groei en het behoud van natuur en voorzieningen in dit gebied. Je ziet nu al op diverse campings in de regio een specifiek aanbod voor campers ontstaan. Vanwege mooie fietsroutes langs de rivieren komen deze toeristen onze kant op. Ze verkennen de omgeving op de fiets en verplaatsen zich na een paar dagen weer voor een nieuwe ontdekkingstocht. Als je daar verbindende verhalen aan toevoegt, hebben we deze mensen straks nog meer te bieden.”

Ervaring

Arthur Boone is geen nieuwkomer in het toerisme. In het verleden was hij directeur bij Fort Pannerden dat zich door de jaren heen heeft ontwikkeld als een ware trekpleister. En ook in Doesburg hield hij zich als wethouder bezig met het ontwikkelen van een aantrekkelijk toeristisch profiel. Dat werd uiteindelijk Hanzestad Doesburg. “Door focus aan te brengen in het zoekprofiel val je op. Toeristen zoeken diversiteit. Ik hoop dat we in het kader van de opgave Ontspannen regio binnen twee jaar concrete stappen kunnen zetten en ons nieuwe aanbod in de markt kunnen zetten.“

De Romeinse baadster

Als wethouder van Zevenaar is Boone heel enthousiast over de komst van de Romeinse baadster op het strand van de Bijland. Het kunstwerk werd in de zomer van 2022 feestelijk onthuld. “Hier komen twee verhaallijnen samen. De Romeinse historie en de relatie met het water. De baadster is bij laagwater in volle glorie te zien, maar bij hoogwater reikt het water haar letterlijk tot aan de lippen. Dat is echt uniek en veelzeggend voor ons gebied en haar eeuwenoude relatie met het water.”

 

Rapport Belevingsgebieden

Landgoed3

Gerelateerd nieuws