Actueel

5% meer fietsers op snelle fietsroutes regio Arnhem-Nijmegen

  • Actueel
  • 5% meer fietsers op snelle fietsroutes regio Arnhem-Nijmegen
Datum: 27 november 2020

De snelle fietsroutes in Gelderland zijn weer drukker geworden. Dat blijkt uit de fietstelling die de provincie Gelderland in september 2020 hield. Er zijn in 2020 4% meer fietsritten gemaakt over de snelle fietsroutes dan in 2019. En in de regio Arnhem-Nijmegen zelfs 5% meer.

Ieder jaar telt de provincie op vaste punten in september hoeveel fietsers er rijden op de snelle fietsroutes. Inmiddels is het percentage fietsbewegingen 30,5%. Iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Goed nieuws, want meer fietsen en de auto laten staan betekent een betere bereikbaarheid van steden en werk- en schoollocaties. En natuurlijk is fietsen gezonder en duurzamer dan autorijden.

De groei op de snelle fietsroutes in de regio Arnhem-Nijmegen (5%) is iets groter dan op de andere snelle fietsroutes (3%) in Gelderland. De hoogste stijging in de regio Arnhem-Nijmegen is te zien op de snelle fietsroute tussen Arnhem en Wageningen, het NederRijnpad. Een stijging van 26%. In 2019 telde de provincie 11.000 fietsers en nu 14.000. Kijk op het fietsdashboard of op de kaart met de tellocaties om de tellingen per locatie te bekijken.

Invloed corona

De cijfers worden beïnvloed door de maatregelen rond COVID-19. Zo zijn er nu meer mensen die op de fiets gaan in plaats van met het openbaar vervoer. Maar er werken ook weer meer mensen thuis, die anders op de fiets naar het werk zouden gaan. Opvallend is de afname op de routes Nijmegen-Wijchen en Ede-Wageningen. Waarschijnlijk komt dit omdat deze routes ook veelvuldig gebruikt werden door studenten die vanwege COVID-19 nu les op afstand krijgen.

Snel, veilig en comfortabel fietsen

In Gelderland ligt inmiddels ruim 70 km snelle fietsroutes. Routes die snel, veilig en comfortabel zijn voor fietsers. Regio Arnhem Nijmegen legt samen met provincie en gemeenten nieuwe snelle fietsroutes aan om fietsers nog beter te faciliteren. De opening van het MaasWaalpad tussen Nijmegen en Cuijk is daar een mooi voorbeeld van. Dagelijks fietsen er nu al 2.000 fietsers over de Maasover: de nieuwe fietsbrug tussen Cuijk en Mook.

Ook de komende jaren blijven we werken aan meer en betere fietspaden in de regio. Met als doel dat meer mensen de fiets nemen om snel, veilig en comfortabel van bijvoorbeeld huis naar werk te reizen. Zo verminderen we het autoverkeer en dus de CO2-uitstoot. Meer fietsers is ook beter voor de bereikbaarheid van de regio.

Glad asfalt

Snelle fietsroutes zijn kwalitatief goede en snelle fietsverbindingen waarop je sneller, veiliger en comfortabel kunt fietsen. Een snelfietsroute heeft glad asfalt en is voldoende breed zodat fietsers elkaar veilig kunnen inhalen. Ook kunnen fietsers er goed op doorfietsen, omdat ze waar mogelijk voorrang krijgen op het autoverkeer. Bovendien zijn de routes zo direct mogelijk, met zo min mogelijk barrières. De aanleg van de fietsbrug over de Maas is hier een mooi voorbeeld van.

Voor de aanleg en verbetering van (snel)fietsroutes werkt de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen samen met diverse provincies en gemeenten.